Arm zijn zonder informatie is als rijden op een snelweg zonder wegwijzers. Als je de codes niet kent, weet  je niet of je in de goede richting gaat. Mensen die in moeilijkheden raken, weten vaak niet waar naartoe. Iedereen moet weten wat er bestaat of waar hij of zij recht op heeft, anders heb je er niets aan. Ook de taal van informatie is van belang”

(Uit:  “(Over)leven zonder Centen”- Project Budget 2003)

 

Hoe het allemaal begon...

In 2005 lanceerde Project Budget van Samenlevingsopbouw Gent vzw  de eerste editie van het adresboek:“Met weinig geld (over)leven in Gent”. Het adresboek werd door projectgroep Budget, een 10-tal mensen met budgetmoeilijkheden, volledig ontworpen. Zij bepaalden de vorm en inhoud van het adresboekje. Het was volgens hen één van de oplossingen om mensen op een toegankelijke manier wegwijs en zelfredzaam te maken in het kluwen van hulp- en dienstverlening in Gent.

Het adresboek..
Het adresboek geeft een toegankelijk overzicht van verschillende Gentse diensten en organisaties waar je terecht kan met een vraag of een probleem,  waar je steun kan vinden bij anderen, waar je hulp kan vragen,... .

Je vindt er naast de contactgegevens ook een korte uitleg over de werking, de openingsuren en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Het is een soort "sociale kaart" op mensenmaat. Een boekje dat je gemakkelijk kan wegsteken in je zak en kan bovenhalen als je het nodig hebt. Het is onderverdeeld in verschillende thema's, met bijpassende tekening.

De eerste editie werd in februari 2005 en de tweede editie werd in februari 2009 uitgebracht. Beide edities, elk 5000 exemplaren, vlogen letterlijk de deur uit.

In januari 2010 wordt in samenwerking met Stad Gent en OCMW Gent de derde editie uitgebracht op 19.500 exemplaren. In deze editie werd het thema gezondheid volledig onder de loep genomen.

De vierde editie verscheen in 2012 waarin het thema "diversiteit" werd opgenomen.

Dankzij middelen van OCMW Gent en CAW Oost-Vlaanderen verscheen er in 2016 een vijfde editie, in een volledig nieuwe lay-out. Deze keer wordt het thema "douche- en wasplaatsen" toegevoegd.

Op weg naar de website...
Ondertussen is ook het internet toegankelijker en hopen dat we op deze manier veel meer mensen kunnen bereiken.

In februari 2009 werd samen met het adresboek, deze website gelanceerd. Op deze website vind je dezelfde informatie als in het adresboek terug.
Ook de website werd in 2016 in een nieuw jasje gestoken.

In de toekomst...
Samenlevingsopbouw Gent vzw wil jaarlijks de gegevens van deze website bijwerken. Ondertussen willen we ook met verschillende partners, maar ook met mensen in armoede aan tafel zitten om na te gaan hoe we op een structurele en laagdrempelige manier informatie kunnen uitwerken rond dienst-en hulpverlening. We zoeken daarbij ook naar de gepaste kanalen om deze informatie te communiceren naar de verschillende kwetsbare groepen in Gent. Deze website en het adresboek zijn daarbij slechts twee kanalen.

"Met weinig geld (over)leven in Gent"
omdat iedereen het recht heeft op:
... een menswaardig bestaan
... op de (gepaste) hulp die hij/zij nodig heeft
... de informatie die hij/zij nodig heeft om die hulp te vinden