Met weinig geld
leven in Gent

Zoekresultaten

Fill in all fields unless otherwise stated.


Tip: Derdebetaler regeling

Omschrijving

Als je zorg nodig hebt, betaal je de zorgverstrekker en krijg je een getuigschrift van betaling van je arts. Je bezorgt dit getuigschrift aan je ziekenfonds of de hulpkas. Zij betalen je een gedeelte van de kostprijs terug. Het resterende deel is je eigen aandeel of het remgeld.

Met de regeling derdebetaler betaal je enkel het remgeld op het moment dat je zorg ontvangt. De rest van het bedrag krijgt je arts rechtsreeks van je ziekenfonds of de hulpkas. Kortom, je moet minder voorschieten. Deze regeling geldt automatisch voor iedereen in het ziekenhuis en bij de apotheek. En bij de aanvraag van een globaal medisch dossier bij je huisarts.

Bij de huisarts of een andere zorgverstrekker is de regeling gekoppeld aan het recht op de verhoogde tegemoetkoming of aan bijzondere situaties en moet je erom vragen:

  • je bevindt je in financiële moeilijkheden
  • je hebt een inkomen onder het leefloon
  • je hebt recht op de verhoogde tegemoetkoming
  • je bent alleenstaand of gezinshoofd en minstens 6 maanden volledig werkloos
  • je krijgt verhoogde kinderbijslag voor een kind met een erkende handicap
  • je hebt het statuut chronisch zieke

Voorbeeld: Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming en heb je bij je vaste huisarts een globaal medisch dossier? Dan betaal je met de regeling derdebetaler € 1 voor je bezoek aan je huisarts.

Let op: je arts is enkel verplicht om de regeling toe te passen bij de verhoogde tegemoetkoming. Vraag ernaar vóór de raadpleging!

Je vindt deze dienst ook in volgende categorieën:

Gezondheid

Deel deze pagina

Fout gezien op deze pagina? Meld dit hier.