Met weinig geld
leven in Gent

Zoekresultaten

Fill in all fields unless otherwise stated.


Groeipakket

Diensten

Voor kinderen

Omschrijving

Een baby op komst? Daar komt heel wat bij kijken. Wat moet je doen en waar heb je recht op? Het Groeipakket bevat voor jou een bedrag dat je kan aanvragen vóór dat je kind geboren is:

 • het startbedrag.

  Dit vraag je aan vanaf de zesde maand zwangerschap, met een attest van de gynaecoloog bij een van de vijf uitbetalers van het Groeipakket: Fons (publieke uitbetaler) en de private uitbetalers Infino, My Family, Kidslife en Parentia. 

  Eerste kindje op komst? Je kiest als ouder zelf de uitbetaler bij wie je wil aansluiten (het is niet langer de werkgever die bepaalt wie uitbetaalt). Heb je al kinderen? De omschakeling van je vroegere kinderbijslagfonds naar de nieuwe uitbetaler gebeurt automatisch. Veranderen van uitbetaler kan na één jaar. 
   

Daarnaast ontvangt ieder kind:

 • een maandelijks basisbedrag
 • én een schoolbonus bij de start van het schooljaar (jaarlijks in augustus).
   

In het Groeipakket zitten ook een aantal gezinsbijslagen en participatietoeslagen:

 • de sociale toeslag en evt zorgtoeslag: extra ondersteuning voor kinderen uit gezinnen met minder inkomen en evt voor kinderen met bijzondere zorgnoden;
 • de kinderopvangtoeslag: om je te stimuleren gebruik te maken van kinderopvang;
 • de kleutertoeslag: om je te stimuleren je kind naar het kleuteronderwijs te laten gaan;
 • de schooltoeslag: extra ondersteuning voor kinderen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs die opgroeien in een gezin met een lager inkomen.
  Dit vervangt de vroegere schooltoelage en ontvang je nu automatis
  ch via jouw uitbetaler van het Groeipakket. Je moet zelf geen aanvraag meer indienen. Naast je inkomen zijn er ook nog andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor de toeslag. Met je vragen kun je terecht bij het CLB of op het secretariaat van je school.

   

Meer lezen over de verlofregelingen waarbij je een uitkering krijgt (moederschapsverlof, borstvoedingsverlof, geboorteverlof, ouderschapsverlof)? Kijk onder 'Uitkering of vervangingsinkomen'

Je vindt deze dienst ook in volgende categorieën:

Kinderen Geld

Deel deze pagina

Fout gezien op deze pagina? Meld dit hier.